Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

αρχή της ομοβροντίας

     archi΄ tis omovronti΄as    
volley principle

     βόλεϊ πρίνσιπλ    

Ερμηνεία:

Όπως σε μια ομάδα στρατιωτών ποτέ δεν μπορούν πυροβολούν όλοι ταυτόχρονα, διότι άλλοι γεμίζουν το όπλο την ώρα που άλλοι πυροβολούν, το ίδιο ισχύει και με τα νευρικά κύτταρα, τα οποία ποτέ όλα μαζί δεν προσλαμβάνουν ένα ερέθισμα και ποτέ όλα μαζί δεν μεταβιβάζουν το ερέθισμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά με μορφή ομοβροντίας. 

Η αρχή της ομοβροντίας αποτελεί ένα σύστημα κωδικοποιημένης πληροφορίας που χρησιμοποιείται από την ανθρώπινη ακοή.

Τα νευρικά κύτταρα μεταβιβάζουν μια πληροφορία  παράγοντας βραχείες ηλεκτρικές ώσεις, που λέγονται  δυναμικά δράσης (action potentials).

O ήχος είναι κωδικοποιημένος να παράγει ένα δυναμικό δράσης για  κάθε κραδασμικό κύκλο, π.χ. τα  200 Ηz  παράγονται από ένα νευρώνα του ακουστικού νεύρου, που παράγει 200 δυναμικά δράσης ανά δευτερόλεπτο.

Όμως οι ακουστικοί νευρώνες μπορούν να παράγουν δυναμικά δράσης μόνον γύρω στα 300 έως 5000Hz.

To ανθρώπινο αυτί ξεπερνάει αυτό το πρόβλημα, επιτρέποντας σε διάφορα νευρικά κύτταρα να επαναλαμβάνουν  αυτό το γεγονός. Η αρχή της ομοβροντίας διατυπώθηκε προκειμένου να ερμηνευτεί αυτή η εμφανής ανωμαλία της συμπεριφοράς μεταξύ των μονήρων ακουστικών νευρώνων και των ομάδων ακουστικών νευρώνων.

Σύμφωνα με την αρχή της ομοβροντίας μια ομάδα νευρώνων του ακουστικού συστήματος ανταποκρίνεται σε ένα ακουστικό ερέθισμα πυροδοτώντας δυναμικά δράσης, ελαφρώς εκτός φάσης, του ενός δυμαμικού από το άλλο.

Αυτά τα δυναμικά, όμως, όταν συνδυαστούν , μπορεί να κωδικοποιήσουν ήχο μεγαλύτερης συχνότητας και να τον στείλουν στον εγκέφαλο για περαιτέρω ανάλυση. Η αρχή αυτή διατυπώθηκε από τον Ernest Wever και  Charles Brayτο  1930, συμπληρώνοντας τη θεωρία των συχνοτήτων της παραγωγής της ακοής.

Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι αυτό ισχύει μόνον οι προσλαμβανόμενοι από το αυτί ήχοι έχουν συχνότητα γύρω στα 500 Hz έως 5000 Hz.ttp://en.wikipedia.org/wiki/Volley_theory



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχολογία: